L’Associació contra l’anorèxia i la bulímia alerta que els casos de trastorns de la conducta alimentària s’han agreujat des de l’estat d’alarma
Les consultes rebudes al servei d’atenció a l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia alerten d’un agreujament de la salut mental. • L’Associació contra l’anorèxia i la bulímia té un servei gratuït i exclusiu per atendre les famílies i les persones afectades. És una atenció que funciona tot l’any i que s’ha hagut d’ampliar i reforçar durant la crisi.
Gestionar el confinament pot ser especialment difícil quan un dels membres de la família pateix un trastorn de la conducta alimentària (TCA) com una anorèxia o una bulímia perquè és habitual que la irritabilitat, l’ansietat, la dificultat per menjar i la conflictivitat augmentin.
La crisi del coronavirus ha provocat major confusió i angoixa a aquelles persones que encara no estan rebent un tractament especialitzat i a les seves famílies davant la dificultat d’iniciar un tractament en ple confinament. També ha provocat que en alguns casos, davant la impossibilitat de realitzar teràpies presencials amb la freqüència desitjada, hagi tingut lloc un empitjorament dels símptomes. Explica Sara Bujalance, directora de l’Associació contra l’anorèxia i la bulímia.
Si en condicions normals és habitual que les famílies se sentin perdudes, confoses i espantades quan han de fer front a un TCA, en la situació de confinament actual tota aquesta incertesa, por i “no sè què fer” augmenten, per això “les consultes que estem rebent tenen a veure amb proporcionar pautes d’actuació, orientació i acompanyament emocional perquè siguin capaços de gestionar la dinàmica familiar de la millor manera possible” Afegeix Sara Bujalance, directora de l’Associació contra l’anorèxia i la bulímia.
“Ens estem trobant també amb persones afectades que viuen soles que necessiten un acompanyament “extra” durant tot aquest procés, que les ajuda a no sentir-se soles, a seguir connectades amb el món i a treballar la motivació per superar el trastorn” comenta la Sara Bujalance
“Hem de recordar que l’anorèxia i la Bulímia són malalties molt greus que afecten 1 de cada 20 noies, és per aquest motiu que el seguiment i acompanyament durant aquesta crisi es fa molt necessària ” afirma Sara Bujalance.
La Bàrbara Alcaide, mare d’una noia amb anorèxia que està sent atesa per l’Associació contra l’anorèxia i la bulímia, afirma que “es fa molt difícil conviure amb el trastorn quan no es pot accedir als recursos sanitaris que necessitem. El tracte amb la meva filla és molt complicat, ja que tendeix a l’aïllament i a no voler parlar de com se sent o com ho està vivint”
Per millorar aquesta atenció, l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia ha reforçat el seu servei d’atenció i ha elaborat un manual juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu per abordar els trastorns de la conducta alimentària durant el confinament. També tenen a la seva disponibilitat la Guia per a famílies de persones amb un TCA que l’associació va elaborar conjuntament amb la Taula de diàleg per a la prevenció dels trastorns del comportament alimentari.